A látás fejlődése és a kancsalság

A nézés és a látás közötti összefüggés talán a hallás és a beszéd közötti kapcsolathoz hasonlít.

Azt könnyű megérteni, hogy aki nem hall (vagy 3 éves kora előtt elveszíti a hallását), az nem tanul meg beszélni.

A látás fejlődése és a kancsalság. - MSE Optika Gödöllő, www.optikagodollo.hu

Ugyanígy, akinek a szemében nem keletkezik jó minőségű, éles kép, annak a látóidege hibás információt visz a látópályába, az agykéreg megfelelő helyére (a látómezőbe) arról az oldalról nem érkezik jó információ; agyunk, tudatunk nem tudja a két különböző – egy jó minőségű, éles, és egy hibás, homályos – képet egy, térbeli, háromdimenziós képpé szintetizálni. A zavaró, hibás információt először talán megkísérli feldolgozni, de kettősképek jelennek meg, ezért a zavaró kép hamarosan kiküszöbölődik, az anatómiailag ép, de nem jó képalkotású szemhez tartozó idegi kapcsolatok nem fejlődnek ki tökéletesen, az a szem nem tanulja meg az éleslátást – tompalátó marad. Nekünk, embereknek az a tulajdonságunk, hogy élesen látunk, tanult funkció. A látás, hogy látjuk a fényeket, színeket, a környezetünket, a tárgyakat – adottság, így születünk.

Nem tudjuk, hogy gerinces-társaink mennyit látnak a világból, hogy érzékelik környezetüket, de tudjuk, hogy látnak ők is. Fajonként nagyon is különböző a látás minősége (sasszem és vakondok), de ez egy másik témakör. A csecsemő a születésekor foltokat lát, első életévében folyamatosan tisztul a látása, és szakirodalmi adatok szerint egy éves is lesz, mire élesen lát. Az éleslátás – az, hogy szemünk felbontóképessége olyan finom, hogy el tudjuk különíteni egymástól az apró betűket, egy selyemhímzés öltéseit, vagy képesek vagyunk megkülönböztetni egy virág porzóit – tanult képesség. Feltétele, hogy a szemünkben jó minőségű, éles kép keletkezzék; és már tudjuk: a térbeli látás feltétele pedig az, hogy az a kép mindkét szemünkben jó minőségű, éles legyen. Beszélni 3 éves kora után már nagyon nehezen tanul meg az ember.

Az éleslátás kialakulásához szükséges idegrostok velősödése, az agykéreg látómezejének fejlődése 6 éves korban befejeződik. Ez után már nagyon kevés lehetőség marad a tompalátóság kezelésére. Múlt hónapban a kancsalságról, és a szemészeti szűrések fontosságáról írtunk. Erre visszatérve, újra szeretnénk felhívni a figyelmet, a gyermekek látásszűrésének fontosságára. Korán, 1-2 éves koruk körül ez már elvégezhető, és amennyiben eltérést találunk, az idejében megkapott szemüveggel meg tanulnak látni, és a két szemüket együtt használni, jó térlátással élvezhetik ezt a sokszínű világot.

Kedves felnőttek!

Vigyétek a gyereket szemorvoshoz, ha úgy tűnik, hogy kancsalít!

  • ha valamelyik szülője gyengén lát az egyik szemével!
  • ha “kukucs-játék” közben csak az egyik szemét engedi eltakarni, és a másikat soha!
  • ha, amikor nagyon figyel, becsukogatja az egyik szemét (mintha kacsintgatna)!
  • ha “egy darabig olyan furcsán nézett az egyik szemével, de mostanra elmúlt”!

Optikai üzletünkben fontosnak tartjuk, hogy ezek az információk eljussanak Önökhöz, hisz így tudják megtenni a szükséges lépéseket, ha erre szükség van. Forduljanak hozzánk bizalommal!