Mikor a tortánkon elfújjuk a 40. gyertyát

Mikor a tortánkon elfújjuk a 40. gyertyát, lassan megjelenik egy bosszantó, mindennapjainkat jelentősen befolyásoló “nyűg”, miszerint közelre egyre rosszabbul látunk, közeli munkavégzésnél szemünk fárad. Ezt az állapotot nevezzük öregkori távollátásnak (hiszen, ha minden jól megy, távolra azért még látunk). Nem hangzik túl jól az elnevezése, de legalább ez a gond könnyen orvosolható egy látásvizsgálattal, és egy divatos szemüveggel.

cake-486874_640

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy mindig orvos, vagy optometrista (látásvizsgálattal foglalkozó szakember az optikákban) írja fel a szemüveget, mert ilyenkor szembetegségekre is történik szűrés, és a szemüveg is egyénre szabott, pontos lesz!!! Egyszerű olvasó szemüveggel, csak egy távolságra látunk élesen. Vannak tevékenységek, melyekhez ennyi kevés.

“Sokat fáj a szemem munka közben.”
“Számítógép monitor előtt gyakran bepirosodik a szemem.”
”Olvasó szemüvegemmel nem látom jól a monitort.”

Optikánkban ilyen, és ezekhez hasonló panaszokkal gyakran találkozunk. Szerencsére számos jobbnál, jobb megoldást tudunk nyújtani. A legfontosabb, és a jó szemüveg igazi titka az, hogy a vevő alaposan legyen kikérdezve a munkakörülményeiről, mihez fogja használni a szemüveget, és ezek tudatában legyen felírva a dioptria, illetve legyen kiválasztva, a megfelelő lencsetípus. Nagyon fontos, hogy pontosan milyen távolságra szeretnénk élesen látni, és egyszerre több távolságra van-e szükség. Pl. Ilyen a számítógépes munkavégzés. Fontos, hogy csak a monitort nézzük-e, vagy közben apró betűs számlákkal is kell-e dolgozni, sőt a 2-3 m-re lévő ügyfélt, munkatársat is szeretnénk-e látni.

Mindez ügyesen megoldható akár egyetlen speciális szemüveglencsével is. Ezek könnyen megszokható, különböző távolságokhoz illeszkedő, többfókuszú lencsék. A progresszív lencsékhez hasonló, folyamatos átmenet van bennük. Elsősorban közeli és munkatávolságra vannak kialakítva. A lencse alsó részén, a közeli dioptriából kiindulva és felfelé haladva csökken a lencse erőssége, míg eléri a munkatávolságra szükséges dioptriát. A munkatávolság egyénre szabott, 80cm-től akár 2-3m-ig is terjedhet. A szem a változó távolságokhoz éppen szükséges korrekciót kapja meg, így kevésbé fárad el és a munkavégzés hatékonyabbá válik.

Sok szeretettel várjuk gödöllői optikánkban, ingyenes szemvizsgálattal, és tanácsadással a teljes nyitva tartás alatt!